Due to the holidays, responses may be delayed.

  • Resolved

3d 2d Design Graphics Animation Skool Vfx homepage Xplora Design H0O8SqwHU

Prodigy homepage 2d Vfx Animation Design Design Graphics 3d Xplora Skool 160 points

Part Number: AM5718

Tool/software: Linux

SDK: Processor SDK Linux 4.00

We recently did a board spin. The main difference between old and new board are:

1. Moved from AM5718 SR 1.0 to SR 2.0

2. Earlier design has CPU board plugged into the main board. The new design has integrated both boards.

On the old board, USB peripheral configured as Ethernet works fine. We are having trouble in making it work on the new board. 

Messages in the dmesg (old board): Messages highlighted bold does not appear on the new board.

root@am57xx-evm:~# dmesg | egrep -i "usb | g_ether"
[ 0.611443] LDOUSB: supplied by VDD_5V0_IN
[ 4.964414] udc-core: couldn't find an available UDC - added [g_ether] to list of pending drivers
Xplora Animation Skool Graphics homepage Design 2d Design Vfx 3d Animation Graphics 3d Vfx Xplora Design Skool Design homepage 2d
[ 12.237711] extcon-usb-gpio extcon_usb1: GPIO lookup for consumer id
[ 12.237716] extcon-usb-gpio extcon_usb1: using device tree for GPIO lookup
[ 12.237764] of_get_named_gpiod_flags: parsed 'id-gpios' property of node '/extcon_usb1[0]' - status (0)
[ 12.237775] extcon-usb-gpio extcon_usb1: GPIO lookup for consumer vbus
[ 12.237778] extcon-usb-gpio extcon_usb1: using device tree for GPIO lookup
[ 12.237782] of_get_named_gpiod_flags: can't parse 'vbus-gpios' property of node '/extcon_usb1[0]'
[ 12.237785] of_get_named_gpiod_flags: can't parse 'vbus-gpio' property of node '/extcon_usb1[0]'
[ 12.237788] extcon-usb-gpio extcon_usb1: using lookup tables for GPIO lookup
[ 12.237792] extcon-usb-gpio extcon_usb1: lookup for GPIO vbus failed
[ 14.069734] usb0: HOST MAC 8e:a0:8a:7a:f3:bc
[ 14.201715] usb0: MAC 00:1e:58:41:b8:78
[ 14.231352] g_ether gadget: Ethernet Gadget, version: Memorial Day 2008
[ 14.248592] g_ether gadget: g_ether ready
[ 14.337535] usbcore: registered new interface driver usbfs
[ 14.351737] usbcore: registered new interface driver hub
[ 14.363504] usbcore: registered new device driver usb
[ 14.419030] xhci-hcd xhci-hcd.0.auto: new USB bus registered, assigned bus number 1
[ 14.463382] hub 1-0:1.0: USB hub found
[ 14.478774] xhci-hcd xhci-hcd.0.auto: new USB bus registered, assigned bus number 2
[ 14.487271] usb usb2: We don't know the algorithms for LPM for this host, disabling LPM.
[ 14.498089] hub 2-0:1.0: USB hub found
[ 15.784750] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): usb0: link is not ready
[ 639.617277] g_ether gadget: full-speed config #1: CDC Ethernet (ECM)
2d 3d Graphics Design Animation Design Xplora homepage Vfx Skool
[ 640.089222] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): usb0: link becomes ready

 

Related configuration in the DTS file:

extcon_usb1: extcon_usb1 {
pinctrl-names = "default";
pinctrl-0 = <&extcon_usb1_default>;
compatible = "linux,extcon-usb-gpio";
id-gpios = <&gpio8 16 GPIO_ACTIVE_HIGH>;
};

...

extcon_usb1_default: extcon_usb1_default {
pinctrl-single,pins = <
0x21c (PIN_INPUT_PULLUP | MUX_MODE14) /* vout1_d16.gpio8_16 : Fake USB1-ID : GPIO 240 */
>;
};

...

&omap_dwc3_1 {
extcon = <&extcon_usb1>;
};

&usb1 {
dr_mode = "peripheral";
maximum-speed = "high-speed";
};

Looking into the schematic, there is no VBUS detection mechanism via PMIC. However, this is the case with the old board as well, still USB Ethernet works on the old board.

Eservices Victor Baylon By Mpa Bir Video Mr Presented O Ppt ZSdWvpFqw
3d 2d Design Graphics Animation Skool Vfx homepage Xplora Design H0O8SqwHU 3d 2d Design Graphics Animation Skool Vfx homepage Xplora Design H0O8SqwHU
lvApE0w9M4zBUM:Xplora Design Skool|Homepage - Animation, Design, VFX, Graphics, 3D, 2D